_dsc9203-kottfarspasta

Bolognese

Ca 20 port.

100 g smör
3 msk olivolja
4 gula lökar
4 morötter
4 selleristjälkar
2 kg nötfärs, grovmald.
3 msk koncentrerad oxfond
1,5-2 liter vatten
1/2 dl tomatpuré
3 burkar krossade tomater
6 dl rödvin
6 vitlöksklyftor
3 msk worcershire sås
100 g bacon
2 tsk svartpeppar nymalen
3 tsk salt

Till servering:
Tagliatelle
Parmesan
Olivolja

Finhacka alla grönsaker och bacon,
Låt de svettas i olivoljan och hälften av smöret på låg värme tills löken är genomskinlig i en jättestor gryta. Lägg i tomatpurén och rör om. Ta av från värmen och låt stå så länge.
Bryn köttfärsen i omgångar i en stekpanna med resten av smöret så att allt blir brynt och får fin yta.
Lägg köttfärsen i grytan och fyll på med övriga ingredienser, låt småputtra i ca 4 timmar.
Håll ett öga på grytan då och då och se om det behöver fyllas på med vatten och se till att de inte bränns i botten.
Smaka av och se om du behöver tillsätta mer salt eller peppar.

Servera med nykokt tagliatelle, parmesan och ringla över lite smakrik
olivolja.