Jag är väldigt lyckligt lottad, jag har en fantastisk pappa. Idag är jag på sthlm food&wine och kan inte fira farsdag, om jag ska vara helt ärlig så har jag inte gjort det dom senaste fem åren för farsdag sammanfaller alltid med mässan som jag jobbar med. Alla familjer har olika traditioner och i min familj har vi aldrig tagit särklit hårt på farsdag eller morsdag. Men jag gillar ändå konceptet, det är fint att uppmärksamma de människor som är viktiga för en.
Så tack pappa, jag älskar dig! Hade jag hunnit hade jag idag bakat din favoriträtt, tårta, till dig idag<3
Glutenfri Prinsesstårta
En klassisk svensk tårta som härstammar från boken ”Prinsessornas kokbok” som kom ut 1948, då hette den ”Grön tårta” men idag säger vi oftast Prinsesstårta. Receptet är framtaget ihop med Maria Blohm
Tårtbotten
4 ägg
180 g socker
150 g potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter
Vispa i potatismjöl och bakpulver.
Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter.
Vaniljkräm
150 g vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker
Koka upp vispgrädden med urskrapad vaniljstång
Sänk värmen lite och vispa i äggulorna och socker.
Vispa hela tiden tills den tjocknar.
Ta av från värmen och låt svalna.
Montering
150 g Hallonsylt
450 g Grön marsipan
50 g Rosa marsipan
300 g Vispgrädde
Kokosfett
Dela tårtbotten i tre delar.
Bred vaniljkrämen över första lagret.
Lägg på det andra lagret och bred över hallonsylt.
Vispa grädden.
Täck tårtan med den vispade grädden, tunt på kanterna och kupolformat på toppen.
Kavla den gröna marsipanen tunt i kokosfett.
Täck tårtan med den gröna marsipanen.
Forma den rosa marsipanen till en ros och placera den mitt på tårtan.