Fira potatisens dag med bakad potatis!

Idag är det potatisens dag! Ni som följt mig ett tag vet ju att jag älskar potatis, jag vågar nästan påstå att jag älskar potatis mest av alla. Potatis är gott, fullt med näring och har en helt otroligt lång hållbarhet. Gratänger är favoriten, därefter ungsbakad, kokt, friterad. Allt är gott! Jag har skrivit om min kärlek till gratäng tidigare.

Här är jag på nyhetsmorgon och snackar om bakpotatis, det är en rätt som blivit misshandlad genom åren som en trött caférätt. Bakad potatis kan vara hur gott som helst med smarriga recept. Jag var i London i våras och kom på det, där äts det massor med bakpotatis som är hur god som helst. Inte alls som det ofta är här hemma. En ljummen, gigantisk, sorglig micrad historia som serveras med själlös skagenröra på ett ocharmigt café. På tisdag åker jag till London igen och då kommer jag njuta av någon god och krämig bakpotatis med en maffig fyllning.

Ni som inte har vägarna förbi London testa mina sjukt goda fyllda bakade potatisar ikväll!

bakad-potatis

Fylld bakad potatis

-Cheddarost, bacon och vitlök – magi!

2 port.

2 bakpotatisar
2 gula lökar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
100 g bacon av bra kvalité
1 ½ dl cremé fraiche
1 msk dijonsenap
100 g riven cheddarost
1 krm salt

Blandad sallad till servering

Sätt ugnen på 200 grader.
Picka några hål i skalet på bakpotisarna.
Baka i ugnen i 1- 1 ½ timme, tills de är mjuka hela vägen igenom.
Dela löken på mitten och skiva den sen i tunna skivor.
Smörstek löken på låg värme i ca 20-30 minter så den är helt mjuk och börjar karamelliseras.
Knaperstek baconen med en vitlöksklyfta (den kan du sen hacka och ha med eller slänga) och låt den sen rinna av på papper.
Ta ut den färdiga potatisen ur ugnen.
Skär ett kryss i potatisen och gröp sedan ur den och lägg innehållet i stekpannan med löken (spara skalen så hela som det går, allt ska tillbaka i dem sen.)
Mosa potatisen grovt med en slev.
Häll i bacon, creme friache, salt, dijon och cheddar (spara lite ost att toppa med). Rör ihop.
Fyll potatisskalen med all röra och toppa med resten av osten.
Ställ in i ugnen och sätt på grilleffekten och låt de gratineras i 3 minuter.
Servera gärna med en blandad sallad.