Glutenfri skogaholmslimpa

Det här receptet gjorde jag och Maria Blohm till vår första brödbok Nytt bröd – baka gott utan gluten som kom ut 2013. Det är vårt mest älskade recept och jag tror att det är för att det är många av oss som är glutenintoleranta som ändå är uppväxta med skogaholmslimpa eller mormors sirapslimpor och saknar den smaken. Mjukt sött bröd med smör på. Finns det något godare en kylig morgon?

Foto: Filippa Tredal

Foto: Filippa Tredal

Sirapslimpa

Recept ur boken ”Nytt bröd- baka gott utan gluten”
Receptet kräver en digital hushållsvåg

1 bröd

500 g kall mjölk
20 g jäst
100 g mörk sirap
300 g bovetemjöl
50 g maizena
2 tsk salt
1 tsk brödkrydda
40 g fiberhusk/psylliumfröskal

Blanda mjölk, jäst, sirap, bovetemjöl, maizena, salt och brödkrydda till en jämn deg, använd gärna en visp
Vispa i fiberhusk/psylliumfröskal
Låt degen vila i bunke täckt med plast i ca 2 timmar
Forma degen till en limpa och pudra över bovetemjöl
Lägg limpan på en plåt klädd med bakplåtspapper
Låt limpan vila 30 min
Sätt ugnen på 200 grader
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter på 200 grader
Låt limpan svalna helt i 8 timmar.

Eller är du mer sugen på att baka något sött idag?