Citronbönor

Senaste numret av amelia (nr 20) innehåller så många av mina vardagsfavoriter. Bland annat dom här underbara bönorna i citron och honungsdressing. Obeskrivligt supergott och nästan overkligt snabblagat. Perfekt bufférätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Lina Eidenberg har fotat, skålen är från en keramiker på Gotland på mejeriet i alskog kan man köpa liknade mästerverk.

citronrecept

Smörbönor med citron

Stora vita bönor är även kallade smörbönor, ett namn som jag fullkomligen älskar. Bönor är i mitt tycke väldigt underskattade. De är så otroligt goda och när man köper de färdig kokade så är de också världens bästa snabbmat. Det här är en av mina absoluta favoriter. Ni bara måste testa det här receptet.

Tid: 5 min
4 portioner

2 burkar stora vita bönor
2 citroner
2 msk honung
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Skölj bönorna i rikligt med kallt vatten och lägg i en fin skål.
Riv över det gula på citronskalet.
Pressa över citronjuicen.
Häll i honung, senap, olja, salt och peppar.
Tvätta händerna och blanda runt allt med händerna.
Mosa ett tiotal bönor med fingrarna så de hjälper till att reda dressingen så den blir lite tjockare.
Servera!