Nu ska ni få receptet på min favoriträtt just nu som är min version av en klassisk, engelsk shepherd’s pie! Originalet av den här ljuvliga och själatröstande rätten innehåller kött och vit potatis, min variant innehåller istället underbar sötpotatis och vegofärs.
Shepherd’s pie med sötpotatis
Tid: 20 min + 15 min
4 port.
1 kg sötpotatis
2 msk smör
½ dl vispgrädde
3 dl riven ost
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Smör att steka i
1 burk krossade tomater
10 soltorkade tomater bitar
1 msk grönsaksfond
1 tsk salt
½ tsk peppar
400 g vegetarisk färs (soja, qourn eller likande)
Sätt ugnen på 225 grader.
Sätt på en kastrull med vatten till sötpotatisen.
Skala sötpotatisen och skär den sen i klyftor.
Koka sötpotatisen i saltat vatten i 10 minuter så den blir mjuk.
Medan potatisen kokar hacka lök, vitlök och soltorkade tomater.
Stek i en matsked smör tills löken mjuknat.
Addera krossade tomater, grönsaksfond, salt, peppar samt färsen.
Häll av vattnet till sötpotatisen.
Mosa ihop potatisen med grädde och smör, funkar bra med en ballongvisp eller potatispress.
Häll färsen i en ugnsform.
Bred sötpotatismoset på färsen.
Strö över osten.
Baka i ugnen tills den får fin färg, ca 10-15 minuter.