Jag kan inte få nog av saffran kring jul, det är verkligen den godaste, juligaste kryddan tycker jag:) Här är en av mina absoluta favoriter till jul!
Det solklara alternativet till klassisk ris ala malta, den danska versionen risalamande och med mitt tillägg nämligen saffran.
Risalamande med Saffran
2 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
1 l mjölk
2 msk smör
1 1/2 g saffran
Koka upp ris, mjölk, smör, saffran och salt i en rymlig gryta.
Sjud gröten med lock på väldigt svag värme i ca 1 ½ timme.
När gröten är färdig, låt den kallna.
Saftsås med körsbär
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
1 msk potatismjöl
225 g frysta körsbär
Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull.
Värm det på spisen, när du ser första bubblan ta direkt av kastrullen från värmen och häll i de frysta körsbären.
Låt svalna
Till servering:
1 dl hackad mandel
5 dl vispgrädde
Blanda gröten med mandeln.
Vispa grädden lätt och rör ihop den med gröten.
Servera med körsbärsåsen.