Det finns kanske ingen råvara som är så användbar till vardags som köttfärs. Min bolognese är en riktig vinnare, koka mycket och frys in så finns det alltid god hemlagad mat inom räckhåll!
Min klassiska bolognese, så som jag tolkat den efter ha varit i Bologna i Italien och ätit originalet. Att koka min bolognese är ett helg eller kvälls projekt, något man gör när man inte är super hungrig. Sen laddar man frysen med den så är det lättlagat när man kommer hem en tisdag efter jobbet. Då behöver man bara koka pasta och riva parmesan och tina bolognesen. Mitt bästa life hack!
Jessicas köttfärssås
Ca 10 port.
Tid: 30 min + 2 timmar koktid
50 g smör
2 msk olivolja
2 gula lökar
2 morötter
2 selleristjälkar
1 kg nötfärs, grovmald
2 msk koncentrerad oxfond
1 liter vatten
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
3 dl rödvin
3 vitlöksklyftor
100 g bacon
2 tsk svartpeppar nymalen
1 1/2 tsk salt
Till servering:
Spagetti
Parmesan
Olivolja
Finhacka alla grönsaker och bacon.
Låt de svettas i olivoljan och hälften av smöret på låg värme tills löken är genomskinlig i en jättestor gryta.
Lägg i tomatpurén och rör om.
Ta av från värmen och låt stå så länge.
Bryn köttfärsen i omgångar i en stekpanna med resten av smöret så att allt blir brynt och får fin yta.
Lägg köttfärsen i grytan och fyll på med övriga ingredienser, låt småputtra i ca 2-3 timmar.
Håll ett öga på grytan då och då och se om det behöver fyllas på med vatten och se till att de inte bränns i botten.
Smaka av och se om du behöver tillsätta mer salt eller peppar.
Varför så lång koktid? Jo när man kokar länge så blandas smakerna ihop och de koncentreras dessutom blir köttet mörare.
Ps. vill du göra som i Bologna så servera bolognesen med tagliatelle istället för spagetti.