Saffranspannkaka
Tid: 2 timmar
10 port.
Risgrynsgröt
1,5 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
2 dl vatten
20 g smör
7 dl mjölk
Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig gryta.
Koka under lock på svag värme i 3-4 minuter.
Tillsätt smöret och mjölken och låt koka upp på nytt.
Koka gröten med lock på svag värme i ca 50 minuter.
När gröten är färdig, låt den svalna och sen kallna.
Detta görs med fördel dagen innan.
Saffranspannkan
1 1/2 dl vispgrädde
1 g saffran
(lägg gärna saffran kvällen innan i ett snapsglas ihop med 1 msk sprit för att dra ur så mycket smak som möjligt, vodka eller konjak, jag brukar använda amaretto som smakar mandel.)
4 ekologiska ägg
1 dl mandel att skålla
ev 1 bittermandel
3/4 dl socker
Skålla mandel och finhacka den (min farmor brukar inte skålla den det är valfritt) .
Finriv bittermandel.
Blanda saffran, och socker tillsammans.
Blanda ner allt tillsammans med grädden och gröten.
Tillsätter ett ägg i taget och rör om till du ha en fin smet.
Häll smeten i en smord form ca 30’20.
Grädda i 225 grader ca 30 minuter.
Servera kakan något avsvalnad eller kylskåpskall med vispad grädde och salmbärsylt eller svartvinbärsylt. På Gotland är det salmbärssylt som gäller, men det är nästan godare med svartvinbär tycker jag.