Tomatsoppa med ugnsbakade tomater

tomaterungstomatertomat

Ugnsrostade tomater

Tid: 90 min

400 g små tomater, gärna i olika färger.
10 vitlöksklyftor
1 dl grovt hackad basilika och timjan
1 dl olivolja
1 tsk salt

Sätt ugnen på 100 g.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en form eller på en plåt.
Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg dem tillsammans med örterna runt och på tomaterna.
Ringla över oljan och saltet.
Baka tomaterna i ugnen i ca 1 ½ timme tills de är genommjuka men ändå håller ihop.
Förvara tomaterna med örter och vitlök i en ren glasburk med lock, täckta med olivolja.

 tomatrecepttomatsoppa

Världens enklaste tomatsoppa

Tid: 10 minuter
4 port.

2 burkar hela skalade tomater, gärna San Marzanotomater
2 dl ugnsrostade tomater samt örter och vitlöksklyftor därtill (se ovan)
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar

Passera alla ingredienser genom en sil. (Mixa inte dem då en viss bitterhet sitter i tomatkärnorna och den frigörs när man mixar dem.)
Ät soppan varm, ljummen eller kall,
Toppa med en god olivolja, riven parmesan och färska örter och servera med rostat bröd.rostadetomater