En av mina absoluta favoriträtter, ursprungsreceptet fick jag från en kvinna som heter Donatella som jag hamnade på middag hos i Rom för många 10 år sen. Jag har förenklat det något eftersom jag gillar när det är lättlagat.
4 port
ca 30 min + tid i ugn och dyl.
3 engångs folieformar eller en stor ugnsform.
Steg 1
1 kg aubergine ca 3 st
2 msk salt
Skiva aubergine på längden i centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt
Salta och låt stå en timme.
Steg 2
1 dl olivolja
Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
Häll av allt överflödigt vatten, ringla olivolja över skivorna.
Sätt en tom plåt i ugnen med ett bakplåtspapper på så eventuella droppar hamnar på den. Baka i 20 minuter ugnen.
Steg 3
Tomatsås
3 vitlöksklyftor, pressade
4 msk tomatpuré
1 msk shiraha eller sambal
1 lök i strimlor
2 burk krossade tomater
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
Steg 4
3 pkt mozzarella ost á 125 g.
1 kruka färsk basilika
3 dl parmesan, riven
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva mozzarellaosten i ½ cm tjocka skivor.
Finhacka basilikan.
Varva aubergine, lök, basilika, mozzarella och tomatsås i en ugnsfastform.
Toppa översta lagret med parmesanost.
Gratinera i 40 minuter.
Låt stå och svalna/sätta sig i 20 minuter innan servering.