melanzane alla parmigiana

En av mina absoluta favoriträtter, ursprungsreceptet fick jag från en kvinna som heter Donatella som jag hamnade på middag hos i Rom för många 10 år sen. Jag har förenklat det något eftersom jag gillar när det är lättlagat.

4 port

ca 30 min + tid i ugn och dyl.

 

3 engångs folieformar eller en stor ugnsform. 

Steg 1

1 kg aubergine ca 3 st

2 msk salt

 Skiva aubergine på längden i centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt

Salta och låt stå en timme.

Steg 2

1 dl olivolja 

Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

Häll av allt överflödigt vatten, ringla olivolja över skivorna.

 Sätt en tom plåt i ugnen med ett bakplåtspapper på så eventuella droppar hamnar på den. Baka i 20 minuter ugnen.

 

Steg 3

Tomatsås

3 vitlöksklyftor, pressade

4 msk tomatpuré

1 msk shiraha eller sambal

1 lök i strimlor

2 burk krossade tomater

 

Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.

 

Steg 4

3 pkt mozzarella ost á 125 g.

1 kruka färsk basilika

3 dl parmesan, riven

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva mozzarellaosten i ½ cm tjocka skivor.

Finhacka basilikan.

Varva aubergine, lök, basilika, mozzarella och tomatsås i en ugnsfastform.

Toppa översta lagret med parmesanost.

Gratinera i 40 minuter.

Låt stå och svalna/sätta sig i 20 minuter innan servering.