Rabarber är en sån grej många har i trädgården! Har du ingen egen så efterlys i lokala facebookgrupper, många blir glada att det skördas och går åt 🌸
Rabarbertårta
12 bitar
450 g rabarber (ca 1 liter slantade eller 2 liter frysta askar)
1 msk vatten
3 dl strösocker
5 dl vispgrädde (välj laktosfri eller mjölkfri variant om det behövs)
1 förp tårtbotten (finns glutenfri om det behövs)
2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Koka ihop rabarber, vatten och socker tills rabarbern är helt mjuk. Har du en urskarpad vaniljstång så låt den koka med rabarbern.
- Låt sedan svalna. Det här momentet kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylskåpet.
- Vispa grädden.
- Varva tårtbotten, lite kardemumma, grädde och rabarberkompott.
- Avsluta högst upp med bara grädde.
- Kanterna brukar jag låta vara ”nakna” men du kan klä dem med grädde om du vill
- Dekorera enligt någon av tipsen nedan.
Dekorationstips:
- Är det säsong för jordgubbar så dekorera gärna med det.
- Annars kan du pressa över lite saft från en råriven rödbeta och göra ett fint rosa mönster.
- Hyvlade rabarber som fått ligga i isvatten kan också bli läckert på!
- Även hackad rostad mandel är gott på tårtan!