En av mina favoriträtter! Originalet av denna auberginegratäng är lite mer tidskrävande men ni som känner mig vet ju att jag gillar när det går supersnabbt. Så jag har förenklat efter eget tycke. Helt perfekt söndagsmatlagning som smakar otroligt också som matlåda.
Melanzane parmigiana
4 personer.
Steg 1
1 kg aubergine [ca 3 st]
2 msk salt
Steg 2
1 dl olivolja
Steg 3, tomatsås
3 klyftor vitlök, pressade
4 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
ca 800 g krossade tomater
Steg 4
3 förp mozzarellaost (à 125 g)
1 gul lök, i strimlor
1 kruka färsk basilika
3 dl parmesanost, riven
GÖR SÅHÄR:
Steg 1
Skiva aubergine på längden i centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt. Salta och låt stå en timme.
Steg 2
Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Häll av allt överflödigt vatten från auberginen, ringla olivolja över skivorna. Lägg skivorna på ett ugnsgaller.
Sätt en tom plåt i ugnen med ett bakplåtspapper på så eventuella droppar hamnar på den. Baka i ugnen på gallret i 20 minuter.
Steg 3, tomatsås
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
Steg 4
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva mozzarellaosten i 0,5 cm tjocka skivor. Finhacka basilikan.
Varva aubergine, lök, basilika, mozzarella och tomatsås i en ugnsfastform. Toppa översta lagret med parmesanost.
Gratinera i 40 minuter. Låt stå och svalna/sätta sig i 20 minuter innan servering.