Recept från Carolas Advent avsnitt 4: Glutenfria köttbullar, rödbetssallad & grönkålssallad

(inlägget innehåller adlinks)

 

Glutenfria Julköttbullar
2 ägg
1 dl majsmjöl
2 dl vispgrädde
2 msk lökpulver
2 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
2 tsk salt
1000g nötfärs, svensk gärna ekologisk
smör att steka i

1. Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, lökpulver, vitpeppar, kryddpeppar och salt
2. Blanda i nötfärsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer i stället för slev.
3. Tänk på att inte arbeta smeten för länge, då blir bullarna stabbiga.
4. Rulla till små köttbullar med blöta händer går det lättast.
5. Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med smör tills dom är genomstekta.

 

Grönkålssallad
250 g grönkål
½ dl olivolja av godkvalité med en pepprig intensiv smak
1 citron, saften
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
1 granatäpple
1 dl rostad mandel1. Riv eller stimla grönkålen i aptitliga bitar, ta bort de grova stjälkarna.
2. Pressa över citron, ha på olivolja, salt och peppar.
3. Massera in detta i grönkålen med rena händer, gör de i ett par minuter.
4. Ta ut kärnorna från granatäpplet och strö över salladen.
5. Hacka mandeln grovt och strö över den med.
Servera!

Rödbetssallad
600 g rödbetor
3 msk olivolja
salt
1 pkt á 150 gram getost eller fetaost
1 påse baby spenat á 65 g
1 påse hackade hasselnötter
nymalen svartpeppar
några droppar balsamvinäger eller liknade

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Skala rödbetorna med potatisskalare
3. Skiva i ½ cm tjocka skivor
4. Lägg rödbetorna på ett bakplåtspapper.
5. Ringla över olivolja och salt.
6. Blanda runt.
7. Baka i ugnen i ca 20 min tills betorna är mjuka.
8. Lägg betorna på ett fat och smula över getost, lägg på spenat och nötter.
9. Ringla över balsamvinäger.
Servera genast.

Tips!  Byt ut osten till din favorit, tex blåmögel, och strö över skivade päron.
Får julrecept hittar du i min julbok Jul – Hur lätt som helst  den kan du köpa här!