Det solklara alternativet till klassisk ris ala malta, den danska versionen risalamande och med mitt tillägg nämligen saffran. Jag kan allafall inte få nog av saffran kring jul! Det är verkligen den godaste, juligaste kryddan!
Risalamande med saffran
2 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
1 l mjölk
2 msk smör
1 1/2 g saffran
Koka upp ris, mjölk, smör, saffran och salt i en rymlig gryta.
Sjud gröten med lock på väldigt svag värme i ca 1 ½ timme.
När gröten är färdig, låt den kallna.
Saftsås med körsbär
Jag är ihop med en kille från Danmark och där är det alltid krisebærsause till risalamande. Så jag har gjort en helt fri tolkning på det här. Men jag tycker det är allra godast med en hemkokt ganska lös svartvinbärssylt till, men nu hade jag inte det hemma. Om du har det, välj det!
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
1 msk potatismjöl
225 g frysta körsbär
Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull.
Värm det på spisen, när du ser första bubblan ta direkt av kastrullen från värmen och häll i de frysta körsbären.
Låt svalna
Till servering:
1 dl hackad mandel
5 dl vispgrädde
Blanda gröten med mandeln.
Vispa grädden lätt och rör ihop den med gröten.
Servera med körsbärsåsen.
Sugen på mer jul, jag kommer posta julinspiration hela vägen fram till julafton. Redan nu hittar du Ischoklad, knäck, köttbullar och grönkålssallad här på bloggen.