Lax med saffranspotatismos 🧡

Här är ett superenkelt recept till alla saffransälskare som jag själv 😍 Det fluffigaste potatismoset gör man på mjölig potatis och vispas med elvisp, det har min älskade mormor lärt mig ❤️

Mitt partytrick nummer 1, jag har alltid ett par paket saffran i plånboken. ALLTID! Det har räddat många middagar där man varit gäst och hört från köket ”fan jag glömde saffran!” då är jag där på 2 sekunder som en räddare i nöden.

Lax med saffranspotatismos

Lax:
600 g laxfilé
salt
chiliflakes
dillfrön
25 g smör

Potatismos:
1 kg potatis
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 pkt saffran
25 g smör

Till servering:
Färsk dill
Blandad sallad
Olivolja
Citron i klyftor

Sätt ugnen på 150 grader.

Bred lite smör i en form

Lägg laxen i formen.

Strö över lite salt, chili och krossade dillfrön.

Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefär 15-20 min.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av potatisen.

Koka upp mjölk, grädde, smör och saffran.

Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller använd en ballongvisp.

Servera moset med laxen, citronklyftor och sallad dressad med olivolja och finhackad dill.