Glutenfri toscakaka
En underbar kaka med kolasegt mandeltäcke från min och Maria Blohms bakbok Baka gott utan gluten, köp den här! 🥯
Kaka
2 ägg
180 g strösocker
75 g smör, samt till formen
50 g vispgrädde
55 g majsstärkelse
50 g majsmjöl
40 g mandelmjöl, samt till formen
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Toscasmet
100 g smör
100 g farinsocker
35 g mjölk
1 krm salt
100 g mandelspån
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en springform och mjöla med mandelmjöl.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, i 5-7 minuter.
Smält smöret tillsammans med vispgrädden.
Väg upp resterande ingredienser, nolla vågen mellan ingredienserna och häll rakt ur förpackningen.
Vispa ner samtliga ingredienser i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i springformen. Grädda kakan 40 minuter i 200 grader varmluft och låt den svalna något.
Gör toscasmeten genom att smälta samman smör, farinsocker, mjölk och salt och låt koka ihop på låg värme i 4 minuter. Tillsätt mandeln och ge smeten ett uppkok.
Lossa kakan från formen och vänd den upp och ner. Häll toscasmeten över kakan.
Grädda ytterligare några minuter på grilläget. Låt kakan svalna.