Betalt samarbete med vinregionen Bourgogne
Förra veckan fick jag hem en låda med underbara viner från regionen Bourgogne och uppgiften att ta fram lite goda recept till det. Och varje fredag kör vi skagenfredag, det är sen gammalt.
I glasen vill vi ha franska bubblor, för mig finns det inget godare än en kylig Crémant de Bourgogne ihop med en smörstekt toastskagen.
Det vinet jag utgått från här är Crémant de Bourgogne Louis Bouillot, och är en favorit sedan skagenfredagarnas begynnelse. Vinet har nummer 7688 på systembolaget.
Vinet är gjort enligt traditionell metod med druvorna pinot noir, chardonnay, aligoté och gamay. Ett friskt bubbligt vin med fräscha friska toner av både grapefrukt och gula äpplen och man kan också ana tonen av rostat bröd vilket gör den kanon att matcha just till min smörstekta toastskagen med handskalade räkor. Skål!
Receptet Toast Skagen
Skagenröra
500 g räkor med skal (färska eller frysta och tinade)
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk färskriven pepparrot
1 msk färskpressad citron
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
1 krm salt
Skala räkorna.
Blanda med de övriga ingredienser.
Ställ i kylen till servering.
Vid servering:
4 skivor gott vitt bröd stekt i generöst med smör och en nypa salt tills det är gyllende.
Toppa bröden med röran och servera med citronklyftor, lite nymalen svartpeppar och dillkvistar.
Betalt samarbete med vinregionen Bourgogne
Jag serverar ihop med Crémant de Bourgogne Louis Bouillot vinet har nummer 7688 på systembolaget.
Om du vill lära dig mer om regionen, läs mer om Bourgogne här: bourgogne-wines