(inlägget innehåller adlinks)
Sill med apelsin och saffran
2 pkt 5-minuterssill
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
2 dl vatten
1 g saffran
1 apelsin
1 bananschalottenlök
1. Värm ättika, socker, vatten och saffran.
2. Skala apelsinen med potatisskalare och lägg skalet i lagen.
3. Dela och pressa i halva apelsinen.
4. Häll av sillen och dela i mindre bitar.
5. Skär resten av apelsinen i skivor och skiva löken.
6. Varva sill, apelsin och lök i en burk och häll lagen över.
7. Låt stå minst ett dygn.
Sill med vällagrad ost och rom
2 burkar matjessill
2 dl crème fraiche
150 g riven vällagrad ost (t ex Svecia eller präst)
1 burk 80 g stenbitsrom
1 dl grovhackad dill
salt
1. Häll av lagen på matjessillen och skär den i mindre bitar.
2. Rör ihop med resterande ingredienser och häll upp i burkar.
Senapssill med äpple och calvados
2 pkt 5-minuterssill
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap
1 ½ dl rapsolja
1 rött äpple, gärna Ingrid Marie eller Fanny
1-2 msk calvados
2 tsk vitvinsvinäger
salt
2 msk hackad gräslök
1. Lägg dijon- och grovkornigsenap i en bunke (gärna hushållsmaskin) och vispa ner oljan i tunn stråle lite i taget tills såsen tjocknar.
2. Tärna äpplet, häll av och skär sillen i mindre bitar och tillsätt i såsen.
3. Smaksätt med calvados, vinäger och salt.
4. Strö över gräslök vid servering.
Löksill med rosépeppar
2 pkt 5-minuterssill
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk rosépepparkorn, lätt mortlade
2 vitlöksklyftor, skivade
10 cm purjolök, strimlad
1 rödlök, skivad
2 msk gräslök till servering
1. Värm ättika, socker, vatten och rosépeppar.
2. Lägg i vitlök och låt lagen svalna.
3. Häll av lagen från sillen och skär den i mindre bitar.
4. Varva sill, purjolök och rödlök i en burk.
5. Häll över ättikslagen och låt stå minst ett dygn.
6. Toppa med gräslök vid servering.
Fler recept, tips & trix till julen hittar du i min senast kokbok Jul – hur lätt som helst, den kan du bland annat köpa här!