En favorit med saffran

Jag kan inte få nog av saffran kring jul, det är verkligen den godaste, juligaste kryddan tycker jag:) Här är en av mina absoluta favoriter till jul!

Det solklara alternativet till klassisk ris ala malta, den danska versionen risalamande och med mitt tillägg nämligen saffran.

saffran

 

Risalamande med Saffran

2 dl rundkornigt ris, grötris
1 tsk salt
1 l mjölk
2 msk smör
1 1/2 g saffran

Koka upp ris, mjölk, smör, saffran och salt i en rymlig gryta.
Sjud gröten med lock på väldigt svag värme i ca 1 ½ timme.
När gröten är färdig, låt den kallna.

Saftsås med körsbär

2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
1 msk potatismjöl
225 g frysta körsbär

Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull.
Värm det på spisen, när du ser första bubblan ta direkt av kastrullen från värmen och häll i de frysta körsbären.
Låt svalna

Till servering:
1 dl hackad mandel
5 dl vispgrädde

Blanda gröten med mandeln.
Vispa grädden lätt och rör ihop den med gröten.
Servera med körsbärsåsen.