(innehåller adlinks)
Idag är det något så mysigt som kanelbullens dag och då vill jag såklart bjuda på mitt glutenfria recept av kanelbullar! När jag bakar glutenfritt gör jag det naturligt, det betyder att jag inte använder mig av färdiga mjölmixer utan istället mjölsorter gjorda på bovete, majs, ris, potatis osv som helt av sig själva inte innehåller gluten.
Hembakade kanelbullar
Receptet är i gram, för det ger bäst och säkrast resultat när man bakar. Digital hushållsvåg finns att köpa till exempel här.
20 st.
150 g rismjöl
50 g majsmjöl
150 g potatismjöl
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
75 g smör
350 g mjölk
20 g jäst
10 g xantangummi
10 g fiberhusk
Fyllning
rumsvarmt smör
strösocker
kanel
kardemumma
Dekoration
1 ägg
pärlsocker
Rismjöl till utbakning
Pappersformar
Lägg alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke.
Vispa med elvisp eller vingen till degblandaren i ca 5 minuter.
Tillsätt fiberhusken och xantangummit och vispa i ytterligare 2 minuter så det blandas väl.
Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 1,5–2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat underlag.
Kavla eller tryck ut till en rektangel.
Blanda kanel, kardemumma, socker och smör och bred över degen.
Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 bitar.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa ytterligare ca 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Grädda i ca 15 minuter.
Vill du hellre ha vaniljbullar? Skrapa ur fröna ur en vaniljstång, blanda med smöret och sockret så får du riktigt lyxiga vaniljbullar.
Om du inte ha tid, lust eller tålamod att baka bullar kan du istället göra min supersnabba kanelbulle på bara 3 minuter!
Rosta vitt bröd, bred på generöst med smör, strö över kanel och socker och servera genast med ett glas iskall mjölk.
Fler glutenfria bakrecept finns bland annat i min och Marias bok ”Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”.