En av mina absoluta höstfavoriter! Jag lagar den hur ofta som helst och blir lika glad varje gång. Att något så enkelt kan vara så himla gott, det är magiskt!
1 vitlöksklyfta
250 g lasagneplattor
200 g spenat
1 kg butternutpumpa
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm nymalen muskot
1 citron, saften
1 dl mandel
1 pkt fetaost
Smör till formen
Sätt ugnen på 200 grader
Skala pumpan med potatisskalare eller vass kniv.
Ta bort kärnhuset.
Skär pumpan i tunna skivor, helst med mandolin annars med en vass kniv.
Smörj en ugnsfast form med smör.
Finhacka vitlöken och fördela i botten på formen.
Lägg ett lager pumpa i botten på formen.
Lägg ett lager spenat på pumpan.
Lägg ett lager pastaplattor på spenaten.
Lägg ett lager pumpa på pastan
Lägg ett lager spenat på pumpan.
Lägg ett lager pastaplattor på spenaten.
Avsluta med ett lager pumpa.
Blanda grädde, mjölk, salt, kryddor och citronsaft och häll ner i formen.
Hacka mandeln grovt och strö den över lasagnen.
Smula över fetaosten.
Ställ lasagnen i ugnen i 40 minuter tills pastan och pumpan mjuknat, håll ett öga så den inte blir bränd, blir den mörk, lägg lite folie över.
Servera!