Saftiga glutenfria saffransbullar

Recept kommer från min och Maria Blohms bok, ”Nytt fikabröd -baka gott utan gluten”. Det ett av de recepten i min karriär som jag är mest stolt över. Saftiga och goda saffransbullar, helt utan gluten. Sån lyx!

Bild från när vi fotograferade den här kokboken sommaren 2013.

Saffransbullar

Saffransbullen är den lyxiga kusinen till den klassiska lussekatten. Mandelfyllningen gör bullarna  saftiga och extra goda, det är  ju så härligt med lite extra allt på julen. Mer russin, mer socker och mer mandel.

20-25 st

500 g Kesella/kvarg
25 g jäst
2 påsar saffran (1 g)
2 tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
180 g socker
60 g majsmjöl
80 g rismjöl
180 g bovetemjöl
2 tsk bakpulver
20 g fiberhusk
100 g smör rumsvarmt
100 g mandelmassa riven
100 g russin (kan uteslutas)
1 ägg
hackad mandel

Lägg alla ingredienser i en bunke.
Vispa med elvisp eller vingen till degblandaren i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på underlag mjölat med maizena.
Kavla eller tryck ut degen till en rektangel.
Blanda smör och mandelmassa och bred det över degen.
Strö russin jämt över degen.
Rulla ihop degen från kortsidan och skär den i 12 bitar.
Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 1 timme.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö hackad mandel över.

• Grädda i ca 15 minuter på ca 200 grader.

Vill du baka något enklare med saffran, titta här.