Potatismos smaksatt med saffran, en idé jag fick i höstas som den saffransälskare jag är. Det fluffigaste potatismoset gör man med elvisp. Det har mormor lärt mig.
Mjölig potatis ska man alltid ha i potatismoset!
Mitt partytrick nummer 1, jag har alltid ett par paket saffran i plånboken. ALLTID! Det har räddat många middagar där man varit gäst och hört från köket ”fan jag glömde saffran!” då är jag där på 2 sekunder som en räddare i nöden. Här är ett superenkelt recept på en riktigt god middag i juletid. Lax och saffran hör julen till.
Lax med saffranspotatismos
Lax
600 g laxfilé
salt
chiliflakes
dillfrön
25 g smör
Potatismos
1 kg potatis
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 pkt saffran
25 g smör
Till servering:
Färsk dill
Blandad sallad
Olivolja
Citron i klyftor
Sätt ugnen på 150 grader.
Bred lite smör i en form
Lägg laxen i formen.
Strö över lite salt, chili och krossade dillfrön.
Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefär 15-20 min.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av potatisen.
Koka upp mjölk, grädde, smör och saffran.
Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller använd en ballongvisp.
Servera moset med laxen, citronklyftor och sallad dressad med olivolja och finhackad dill.