Julmoussaka

Receptet är framtaget i ett betalt samarbete med Fontana Food.

Här har jag korsat den klassiska moussakan med lite julfeeling och blandat in lite inspiration från Janssonsfrestelse med stavar av potatis och aubergine.

 

4-6 port

1 aubergine

6 potatisar fasta

500 g lammfärs

1 msk oregano

1 msk lökpulver

1 tsk salt

1 pkt kalamonoliver urkärnade avrunna

1 msk smör
2 tsk maizena majsstärkelse
2 dl mjölk
1 nypa riven muskotnöt
1 nypa salt

1 pkt halloumi riven

½ graviera riven

 

Skär aubergine i stavar och häll lite salt på, låt stå och dra.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda lammfärs med oregano, salt, lökpulver och oliver.

Lägg färsen i botten på en ugnssäker form.

Skär potatisen i stavar och lägg ovanpå ihop med aubergine som du torkat bort överflödig vätska från.

Baka i ugnen i 20 minuter medan du gör såsen.

Gör genom att smälta smöret i en kastrull med maizena.
Häll i mjölken, salt, peppar och muskot.
Låt småkoka tills det tjocknar.

Riv halloumin.
Ta av från värmen och rör ner riven halloumi.

Riv graviera.

Ta ut formen och häll såsen på och strö över osten.

Baka i ytterligare 15-20 minuter så den får fin färg och är genomgräddad.

Servera gärna med en härlig sallad och en klick tsatsiki.