Jag har i samarbete med Santa Maria fått möjligheten att träffa tre underbara tjejer och hjälpa dem att sätta extra krydda deras favoriträtter.
Ett riktigt drömuppdrag med tanke på att jag älskar kryddor och för att jag verkligen gillar utmaningar. Massor med inspirerande recept hittar ni här hos Santa Maria.
Santa Marias utmaning heter just älska kryddor och dom coola kvinnorna som jag hade äran att laga mat med i mitt kök var Michaela Forni, Mirka Norrström och Clara Lidström/Underbara Clara.
Mirka ville ha hjälp att variera köttfärslimpan, något de lagar ofta hemma. Köttfärlimpa är perfekt när man är många och det går faktiskt nästan lika fort att laga till 5 som till 15.
Jag gör min köttfärslimpa på enklast möjliga vis och tillsätter Santa Marias lökpulver i smeten istället för att riva lök. På så vis slipper man både tårar och lökbitar vilket gör att den brukar gå hem i alla åldrar.
Köttfärs tål att kryddas mycket så man ska inte vara snål med mängden kryddor som åker i. Att ha koll på saltet är a och o med färsrätter, i övrigt så kan man köra lite på en höft.
Vill man göra det riktigt enkelt kan man använda färdiga kryddblandningar för att smaksätta köttfärslimpan.
Man kan genom kryddorna få sin köttfärslimpa att smaka på många olika sätt, allt från smaker från Sverige till Italien och Indien.
Indisk köttfärslimpa
Den här köttfärslimpan har jag kryddat lite åt det indiska hållet och det blev hur gott som helst med ris och en sval yoghurtsås till. Vill du ha lite extra hetta så dra i lite chiliflakes!
1 ägg
1/2 dl majsmjöl
1 dl vispgrädde
1 msk Santa Maria lökpulver
½ msk Santa Maria mango curry
½ msk Santa Maria ginger paste
1 msk Santa Maria garlic paste
1 tsk Santa Maria five spices
1 tsk salt
500g nötfärs, svensk gärna ekologisk
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, majsmjöl, grädde, kryddoroch salt
Blanda i nötfärsen så det blir en jämn blandning, lättast med rena händer i stället för slev.
Tänk på att inte arbeta smeten för länge,
Forma till en köttfärslimpa och lägg i en form.
Baka i ugnen i 35 minuter.
Servera med kokt jasminris och gurksåsen.
Myntayoghurt
½ gurka
2 dl yoghurt
10 myntablad
Finhacka gurka och mynta, blanda med yoghurten.
Clara vill ha hjälp att variera deras vardagsfavorit sej. Fisk är otroligt snabblagat och enkelt, sejen är neutral i smaken så den är lätt att variera. Sejen lagas i ugnen med smör, sen kan vi ta ut svängarna med tillbehören.Och samtidigt så är det enkelt att få ett perfekt resultat och man slipper stekos.
Ugnsbakad sej med saffransmos
En av mina bästa idéer någonsin var att blada saffran i potatismoset, supergott till all typ av fisk. Kryddblandningen Seafood & fish innehåller många av mina favoritkryddor som fänkål, dill, chili och saffran. Den sätter smak på hela rätten och gör det enkelt att krydda fisk som ett proffs. Varje person får själv krydda sin fisk med den smidiga kvarnen. På så vis kan man lätt justera så det passar både stora och små.
4 port.
600 g sejfilé
salt
25 g smör
Potatismos
1 kg potatis
salt
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 pkt Santa Maria saffran
25 g smör
Santa Maria Fish & Seafood krydda
Finhackad persilja
Sätt ugnen på 150 grader.
Bred lite smör i en form.
Lägg sejen i formen.
Strö över lite salt och lägg en smörklick på varje fiskbit.
Baka i ugnen till 50 grader ca, det tar ungefär 1520 min.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av potatisen.
Koka upp mjölk, grädde, smör och saffran.
Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos eller använd en ballongvisp.
Servera moset med sejen och strö över persilja och dra många varv med Fish&Seafood kryddan över hela rätten.
Michaela älskar sashimisallad, och jag valde att visa henne hur man gör en riktigt smakrik dressing som tar rätten till helt nya höjder.
Grunden i en god sashimidressing är soja och risvinäger. Här får vi fram basen och den karakteristiska smaken. Sen kan man välja vilken väg men vill gå med kryddorna.
Personligen älskar jag ingefära och en gnutta vitlök. Torkade chiliflakes ger perfekt hetta och är också snyggt att strö över. Sashimi är en perfekt vardagsrätt om man snabbt och enkelt vill slänga ihop en middag. Perfekt singelmiddag eftersom det är lika enkelt att laga till 1 som till 4. Bästa är att man slipper stekos och i princip bara behöver en skärbräda och en kniv.
Sashimi sallad
Jag älskar den här salladen. Dressingen är hela grejen, passar lika bra till kött som till fisk och som dippsås till vårrullar.
2 port.
2 hjärtsallad
300 g salma lax eller liknade
1/2 ask á 250 g frysta och tinade sojabönor
1 mogen mango
1 mogen avokado
1 kruka koriander
Santa Maria ekologiska chili flakes
Santa Maria sesamfrön
Sprid ut salladsbladen på en eller två tallrikar
Skiva laxen tunt och lägg ovanpå.
Strö över soja bönorna.
Skär mango och avokado i kuber och lägg på salladen.
Klipp över koriander och strö över chili och sesamfrön efter tycke och smak.
Häll på dressingen och servera genast.
Dressing
¾ dl ljus soja
3 msk Santa Maria risvinäger
2 msk Santa Maria Ginger paste
1 tsk Santa Maria Garlic paste
1 msk sesamolja
Blanda ihop ingredienserna och häll över salladen vid servering.
Tips- det är också gott att strö över Santa Marias Wasabi Sesame krydda.
Tack Mirka, Michaela och Clara för att jag fick laga mat med er, hoppas att det inte var sista gången. Följ med på instagram under #älskakryddor för mer inspiration och var gärna själv med och tävla. Fler recept och med information finns här.