Godaste västerbottenpajen till kräftskivan

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Min västerbottenpaj med kantareller

Västerbottenpaj med kantareller är en perfekt kombo och den här pajen är lika god på fest som i lunchlådan eller på picnic.

Tid: ca 50 min

Pajskal (man kan använda vilket pajskalrecept som helst)
2 ½ dl bovetemjöl
2 ½ dl teffmjöl
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 ½ msk fiberhusk
3 msk kallt vatten
3/4 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda ihop allt till en deg.
Tryck ut degen i en springform.
Förgrädda i 5 minuter på 200 grader.

Fyllning
800 g färska kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
3 ägg
2 dl creme friache
1 dl grädde
2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka löken och vitlöken.
Stek lök, vit lök och kantareller i smör, tills kantarellerna får lite yta.
Det är bra att göra detta i omgångar.
Lägg alltsammans i pajskalet.
Vispa ihop ägg, creme friache, grädde, västerbottenost, salt, svartpeppar, vitpeppar.
Häll det över kantarellerna.
Grädda i 35 minuter på 175 grader.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sugen på en riktigt god soppa till pajen hittar du bästa kräftsoppan här.

5244