Kräftsoppa
Lite pyssel men verkligen inte svårt att göra egen fond. Det här är på riktigt en av de godaste sopporna jag någonsin lagat så tycker helt klart att det i detta fallet är värt tiden.
Tid: 30 minuter + 60 minuter för fonden
4 port.
Kräftfond
250 g kräftskal (skal från 4-6 kräftskal)
2 morötter
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 dl tomatpuré
1 tsk dillfrön
1/2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
4 dl vitt vin
5 dl vatten
Soppan
Kräftfonden.
3 dl vispgrädde
1/2 dl konjak
1 tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
2 dillkvistar till garnering
Skala kräftorna, spara köttet i kylen och skalen till fonden.
Sätt ugnen på 250 grader grill effekt
Rosta skalen i 7 minuter på en plåt.
Skala undertiden morötter, fänkål, lök och vitlök och dela sen ner i kuber.
Fräs grönsakerna i 5 minuter i smör i en stor kastrull.
Tillsätt tomatpuré, dillfrön och paprikapulver och låt fräsa en minut till.
Addera lagerblad, vitt vin, kräftskal och vatten.
Koka upp, skumma av och sjud i cirka 15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt dra i en timme.
Sila av skalen och grönsaker.
Koka upp.
Tillsätt grädde, salt, konjak och cayennepeppar.
Sjud 5 min.
Fördela köttet från kräftorna i 4 skålar.
Toppa med soppan och finhackad dill.
Servera!