Pestopotatis
-perfekt tillbehör på buffén eller till lax, grillad korv eller kyckling. Jag serverar det allra helst till varmrökt lax, perfekt sommarmat som funkar lika bra på fest som en helt vanlig onsdagkväll.
4 port.
800 g färskpotatis
salt (2 tsk per l)
2 dillkvistar
½ dl pinjenötter
1 dl riven parmesan
2 krukor basilika
1 dl olivolja
1 citron
1 klyfta vitlök
3 dl frysta ärtor
Skrubba potatisen ren.
Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten, salt och dill.
Koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk hela vägen igenom.
Alternativ om man har en långsam spis så är det bättre att:
Skrubba potatisen ren.
Koka först upp vattnet.
Salta och tillsätt potatis och dill.
Koka i 15-20 minuter så den är mjuk hela vägen igenom. (Mer om hur man kokar färskptatis här)
När det bara är 1 minut kvar på potatisen, häll i ärtorna så de tinar.
Häll av.
Rosta pinjenötterna hastigt i en torr panna.
Mixa pinjenötter med parmesan, olja, basilikablad, olivolja, citronjuice och vitlök.
Blanda peston med den varma potatisen och ärtorna och servera med exempelvis varmrökt lax.