Jag har ju skrivit ett gäng glutenfria bakböcker med Maria Blohm, av den enkla anledningen att jag är glutenintolerant men älskar goda mackor så jag och Maria bestämde oss 2012 för att ta reda på hur man egentligen bakar gott och glutenfritt.
Supersvårt var det att knäcka koden men nu vet jag precis hur man gör och bakar ofta bröd hemma. I veckan hittade jag på ett nytt recept på russinfrallor som blev jättegoda! Oavsett om du är glutenintolerant eller inte så testa de här till frukost:)
Jag bakar på teffmjöl som är gjort av teff, teff är ett afrikanskt grässlag och jag tycker att det passar jättebra i bröd. Teff är rikt på mineraler, kalcium och kostfibrer.
Teff frallor med russin
Receptet kräver en digital hushållsvåg
1 bröd
400 g kall mjölk
100 g avsvalnat kaffe
20 g jäst
100 g mörk sirap
350 g teffmjöl
2 tsk salt
1 1/2 tsk brödkrydda
40 g fiberhusk
1 1/2 dl russin
Blanda mjölk, kaffe, jäst, sirap, teffmjöl, salt och brödkrydda till en jämn deg, använd gärna en visp.
Vispa i fiberhusk.
Låt degen vila i bunke täckt med plast i ca 8 timmar, förslagsvis över natten.
Forma degen till 9 st frallor, lättast med blöta händer.
Lägg frallorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt låt de vila 30 min på plåten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter på 200 grader.
Låt frallorna svalna helt.
Förvara i plastpåse, håller ca 5 dagar.