Man kanske skulle säga rödbetor med citronsmör och inte tvärtom men det är i min bok smöret som är grejen här.
Nykokta färska rödbetor är bland det godaste som finns i all sin enkelhet tycker jag och visst är det gott med bara lite smör och salt. Men om man vill servera det som en härlig förrätt så måste man testa det här citron och pinjenötssmöret. Det är så otroligt gott med den fräscha citronen som bryter av mot det salta smöret och de söta betorna.
Rödbetor med citron och pinjesmör
Tid: 35 min
4 port.
600 g färska rödbetor
1 liten citron
½ dl pinjenötter
100 g smör
½ dl finriven parmesan
1 krm salt
Koka rödbetorna med skal i saltat vatten tills de är mjuka, det tar mellan ca 20-30 minuter beroende på storlek.Rosta pinjenötterna i en torr panna.
Blanda smör, nötter, finrivet citronskal, citronsaft, parmesan och salt
Skölj i kallt vatten och ”kläm” av skalet med händerna.
Servera de ljumna betorna med smöret.
En annan god smörig förrätt är min lax med sojasmör, to die for!
PS: Om du är i Stockholm i dagarna så missa inte att besöka smaka på Stockholm som håller på fram till och med tisdag 6/6 i Kungsträdgården. Massor av matglädje, god mat och tonvis med inspiration. Så kan man också passa på och hälsa på bland annat superglada Sebastien med vänner som passionerat bakar bland annat pizza i ett tält bakom stora scenen.