Sojastekt portabellopanna med belugalinser
Massor med smak och härliga texturer, den här rätten hittade jag på enkom amelia nummer 11 där jag bara gjorde veganska recept men nu är den en favorit i min receptsamling.
Tid: 20 min
4 port.
8 portabellosvampar ca 500 g
3 stora vitlöksklyftor
½ dl olivolja
3 msk ljus soja
2 dl rostade hasselnötter
2 rosmarinkvistar
2 dl belugalinser
100 g färsk spenat
3 skivor grovt bröd vanligt/glutenfritt – läs på så det inte innehåller några animalier (alternativt färdiga krutonger).
Rosta brödet hårt och skär i kuber till krutonger.
Koka upp linserna och låt koka under lock i ca 15 minuter tills de är mjuka inuti men ändå har ett tuggmotstång.
Putsa bort eventuell jord från svampen och dela den i kvartar.
Hetta upp en stor stekpanna och lägg svamparna där i.
Stek utan fett på hög värme i ca 5 minuter så den får fin färg.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Sänk värmen på svampen till låg och lägg i olja, vitlök, soja, nötter och rosmarin.
Låt steka ett par minuter och häll sen av linserna och addera dem med.
Rör i spenat precis innan servering och toppa med krispiga krutonger.