Kryddiga fläskköttbullar med sötpotatismos

flask kottbullar

Kryddiga fläskköttbullar med sötpotatismos

Köttbullar
500 g fläskfärs
1 äpple
½ dl majsmjöl
3 vitlöksklyftor
1 msk kryddpeppar
1/2 msk timjan
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
2 tsk salvia
½ tsk muskot
½ tsk kanel
½ tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 tsk salt
smör att steka i

Riv äpplet fint.
Blanda äpple, kryddor, färs och salt.
Tänk på att inte arbeta smeten för länge, då blir bullarna stabbiga.
Rulla till små köttbullar med blöta händer går det lättast.
Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med smör tills dom är genomstekta.

Sötpotatisstomp
1 kg sötpotatis
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar av så bra kvalitet du hittar
2 krm sambal oelek
8 dl vatten
2 msk smör
2 dl naturella cashewnötter

Skala sötpotatisen och skiva den först i centimetertjocka skivor och dela sedan skivorna i 4 bitar.
Skala vitlöksklyftan och fräs den i någon minut i en rymlig kastrull med 1 msk olja.
Tillsätt sötpotatisen, grönsaksbuljong, sambal och vatten.
Låt koka under lock i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
Krydda bitarna med salt, peppar och curry.
Stek på hög värme i smör eller olja tills den är genomstekt, ca 5 minuter.
Häll av vattnet från sötpotatisen.
Tillsätt cashewnötter och smör till sötpotatisen och rör om med en slev till ett grovt mos med hela nötter i.
Smaka av och se om det behövs mer salt, det beror på hur mycket salt det var i buljongen.
Servera sötpotatismoset med köttbullarna och färsk koriander.

kottbullar flask