Knäck är mitt favorit julgodis, efter ischoklad. Eller de delar nog första platsen. knäck är jättelätt att göra hemma, och allra enklast om man har en termometer. Då kan det i princip inte gå fel. Jag gör inte min knäck i små formar för helt ärligt så blir jag tokig då. När de välter och rinner ut. Min knäck skär jag i bitar, så mycket snabbare och enklare. Jag tycker jag har världens bästa kökstermometer, den kan man köpa bland annat här. I min knäck ingår lite salt, det kan man ta bort om man vill, men det blir godast med. Jag lovar! I år har jag cashewnötter istället för mandlar. Av den enkla anledningen att jag hade det hemma. Det går bra med precis vilka naturella nötter som helst.
Knäck
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl mandel eller cashewnötter
1/2 tsk flingsalt
Klä en avlång brödform med bakblåtspapper.
Häll nötter och salt på pappret
Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka upp och stick ner termometern.
Knäcken ska är klar när den når 125 grader, vilket hemma hos mig tog ca 10 minuter.
Häll den varma knäcken i formen med nötter och salt.
Ställ svalt tills de stelnar.
Skär i fina bitar med en vass kniv.
Förvara i en burk med lock med bakplåtspapper mellan varje lager.
Sugen på mer julgodis? här hittar du min ischoklad.