Morotssoppa, mitt bästa recept!

Recept på krämig morotssoppa med salvia. Många har säkert ätit morotssoppa med apelsin eller morotssoppa med ingefära men den här med salvia är min absoluta favorit. Det som är lite extra mysigt med det här receptet på morotssoppa är att det hängt med mig så länge. Det var det första receptet som jag skrev ner i mitt egna receptblock. Jag minns det väl att jag satt i köket hos min farmor och plitade ner det för framtiden. Jag vara kanske 10-12 år då, sen dess har jag lagat den här oräknerliga gånger.

Nu senast i nummer 21 av amelia. Ni vet väl att jag bjuder på massor med recept i varje nummer? Om du är sugen på fler av mina favoriträtter så kika här. 

Foto Lina Eidenberg Adamo

Krämigaste morotssoppan med salvia

Genom åren har jag lagt till, ändrat, förenklat och förfinat receptet till det som det är idag. Jag älskar den här lite söta krämiga soppan. Jag hoppas ni också ska göra det!

Tid: 30 min
4 port.

1 kg morötter
2 gula lökar (går också bra med schalottenlök eller rödlök om det är det du har hemma)
4 vitlöksklyftor
4 msk hackad färsk salvia
2 msk smör
2 l god grönsaksbuljong
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1-2 tsk vinäger (den du har hemma)

Skala och slanta morötterna
Hacka löken grovt
Skala och skiva vitlöken
Hetta upp en stor kastrull och klicka i smöret.
Häll i morötter, lök, vitlök och salvia och stek på medelvärme i 5 minuter.
Häll i övriga ingredienser utom vinägern.
Låt koka med lock i ca 20 minuter tills morötterna är genommjuka.
Mixa soppan slät.
Smaka av med vinäger och eventuellt lite mer salt.
Lyxa till det: Stek salvia blad i smör och toppa soppan med det vid servering.
Sugen på hembakat glutenfritt bröd till soppan? Kika här.

glutenfritt